Druhy masáží

Okrem klasickej masáže existuje niekožko druhov špeciálnych masáži, alebo masáží konkrétnych partií tela. Masáže môžu mať uvožňujúci, relaxačný, športový, alebo zdravotný charakter. Na ďalších stránkach nájdete rozdelenie masáží, ktoré ponúkam s ich stručnou charakteristikou.

Klasická masáž

Pri klasickej masáži sa masírujú nohy, chrbát, brucho, hrudník, ruky a hlava. Podľa toho, ktorú časť tela si klient želá masírovať. Klasická masáž uvoľnuje stuhnuté svalstvo a prekrvuje ho, podporuje vylučovanie toxínov z tela, prekrvuje sa pokožka a čistia sa jej póry. Uľavuje pri bolestiach chrbta a uvoľnuje ho, zlepšuje flexibilitu svalov a tým celkovú hybnosť, zlepšuje náladu a pomáha pri nespavosti. Pri tejto masáži používam buď olivový olej alebo olej z ľubovníka bodkovaného.

Mäkké techniky - uvoľňovanie blokád chrbtice a stuhnutých ramien
Jedná sa o tlakovú masáž svalov v okolí chrbtice, pôsobením na reflexné body. Najprv sa uvoľnujú svaly krčnej chrbtice, ramien a následne sa postupuje smerom nadol až ku kostrči. Táto terapia je veľmi účinná pri uvoľnovaní blokád chrbtice, častých bolestiach hlavy, poúrazových stavoch chrbtice, migrénach, nespavosti, odstraňovaní celkového napätia a stresu. Pozitívne pôsobí na celý pohybový aparát a činnosť vnútorných orgánov. Táto masáž sa robí bez použitia olejov. Účinok uvoľnenia chrbtice sa zvyšuje kombináciou s uvoľňovaním fascií a klasickou masážou chrbta.

Breussova masáž

Je to masáž zameraná na svaly, ktoré sa nachádzajú pozdĺž chrbtice. Masážnymi hmatmi sa pozdĺžne uvoľňuje celá chrbtica a uvoľnuje sa aj tlak na medzi stavcové platničky. Počas masáže sa vtiera do chrbtice veľké množstvo oleja z ľubovníka bodkovaného. Tým sa dosiahne nabobtnanie platničiek a uvoľnenie nervov, ktoré vychádzajú z chrbtice do celého tela.

Breussova masáž regeneruje medzi stavcové platničky a je východiskovým bodom k riešeniu mnohých problémov v pohybovom aparáte, obzvlášť v oblasti krížovej kosti.

Je to jemná, energeticko - manuálna masáž, ktorá uvoľní telesné, psychické i duševné blokády. Pochádza od Rudolfa Breussa (1899 - 1990) rakúskeho liečiteľa, známeho 42 dňovou kúrou proti rakovine.

Dornova metoda

Je jemná manuálna terapia, ktorou sa napravuje nesprávna poloha kĺbov alebo stavcov chrbtice, vždy za aktívneho pohybu klienta. Veľkou prednosťou tejto metódy je jej bezpečnosť. Neprekračuje sa prah bolesti klienta a nič sa nerobí nasilu. Po terapii sa klient učí cviky na stabilizáciu stavcov resp. kĺbov, ktoré boli vrátené späť do pôvodnej polohy. Pred touto metódou zvyčajne odporúčam Breussovu masáž na uvoľnenie chrbtice.

Dornova metóda je určená a pomáha:
pri skolióze
bolesti krížovej kosti a krížov
posunutých stavcoch a kostrči
bolesti kĺbov (nie po úrazoch)
nerovnakej dĺžke nôh 

Lymfatická masáž (Lymfodrenáž)

Je to veľmi jemná masáž ktorá je zameraná hlavne na lymfatický systém. Lymfatická ručná masáž je sústava špeciálnych hmatov – najmä krúživých, ktoré sa aplikujú jemným tlakom bez použitia olejov resp. emulzií. Vykonáva sa v smere toku lymfy v tele a samotnej masáži prechádza vyprázdnenie miestne príslušných lymfatických uzlín, ktoré v tele slúžia na čistenie odpadových látok v tele. Masážou sa cielene urýchľuje tok lymfy v tele čím dochádza k detoxikácii organizmu a zároveň k posilneniu imunitného systému.

Účinky masáže

Efektívna regenerácia organizmu po záťaži (či už z práce alebo športu)
Detoxikácia organizmu
Prevencia a odstraňovanie celulitídy
Pri masáži tváre a dekoltu prevencia proti vráskam
Zvýšenie imunity 

Masáž lávovými kameňmi

Táto originálna havajská verzia masáže lávovými kameňmi je prispôsobená podmienkam západného typu života. Lávové kamene sú zohriate na príjemnú teplotu pre telo a pri masáži sú kombinované ručné techniky masírovania, ukladanie kameňov na časti tela a samotná masáž lávovými kameňmi. Príjemné teplo uvoľňuje svaly, prehrieva organizmus a v kombinácii s masážnymi technikami je výbornou relaxáciou a odpočinkom pre klienta. Podľa teórie čínskej medicíny sa dodáva teplo najmä ľadvinám a cielene sa masíruje meridián močového ústrojenstva, čo posilňuje imunitný systém a dodáva telu energiu.

Účinky masáže
Prekrvenie a optimálne prehriatie organizmu
(najmä u klientov ktorí mávajú pocit studených nôh)
Odbúranie stresu, hlboká relaxácia
Uvoľnenie svalových spaziem
Vyrovnáva prúdenie energií v tele

 

Bankovanie

Na bankovanie používam sklenené banky, ktoré po prehriatí a vytvorení vákua prikladám na chrbát klienta. V úvodnej časti sa banky posúvajú po chrbáte a následne vytváram zostavy na jednotlivých častiach chrbta, kde ich nechám určitú dobu pôsobiť. Bankovanie odporúčam najmä klientom ktorí majú hĺbkové svalové spazmy (veľmi dobre sa osvedčili pri stuhnutých ramenách a šiji), ktoré sa dajú iba ťažko rozmasírovať tlakom rúk. Po bankovaní zostávajú v mieste aplikácie baniek začervenalé odtlačky podobné modrinám (je to kombinácia toxínov v tele a mierneho narušenia tenkých podkožných kapilár), ale tieto do týždňa zmiznú.

Účinky bankovania
Rýchle a hĺbkové uvoľnenie svalov
Celková detoxikácia organizmu

Medová masáž

je aplikácia medu na chrbát klienta kde masér špeciálnymi hmatmi vtláča a vyťahuje med do/z kože klienta.

Účinky masáže
detoxikuje organizmus
posilňuje imunitný systém
cez chrbát pozitívne stimuluje vnútorné orgány